Nak Jimatkan Bil Elektrik? Ini 14 Tips Jimat Elektrik Dari TNB

Semakin hari, cuaca di negara kita semakin panas. Sedikit sebanyak cuaca yang panas telah menyebabkan kenaikan bil penggunaan elektrik. Memanglah naik, kalau pendingin hawa dan alatan penyejuk yang lain terpaksa ‘bekerja keras’ – ada juga dipasang tanpa henti untuk bekalkan udara sejuk.

Memang tidak tahan jika tidak pasang pendingin hawa. Lebih-lebih lagi yang tinggal di kawasan perumahan yang padat – memang wajib pasang pendingin hawa. Kalau tidak berpeluh lah jawabnya. Yang lebih parah boleh kena strok haba.

Nak atau tidak kita terpaksa lalui semua ini. Bil elektrik yang meroket naik pastinya menjadi masalah. Di sini kami bawakan tips menjimatkan elektrik yang disarankan oleh TNB. Anda boleh jadikan panduan.

Ini tips jimat elektrik yang berguna dari TNB

1# Jangan basuh pakaian dalam kuantiti yang sedikit & kerap. Cuba gunakan ruang dalam mesin basuh semaksima yang mungkin.

2# Cuci filter pendingin udara bagi memastikan ia boleh beroperasi secara efisyen. Idea ini sangat membantu untuk jimatkan bil elektrik anda.

3# Tutup semua pintu dan tingkap semasa pendingin udara dihidupkan. Ini untuk elakan pembaziran tenaga.Lagi kecil ruang yang perlu disejukkan, lagi rendah bil elektrik anda.

4# Guna mentol lampu yang menggunakan tenaga yang sedikit. Langkah bijak untuk kurangkan bil bulanan anda.

5# Cuba amalkan menggosok pakaian dalam kuantiti yang banyak. Sebagai contoh, seminggu sekali ke.

6# Penuhkan cerek air elektrik ke tahap maksimun setiap kali anda ingin panaskan air.

7# Pilih peralatan elektrik yang ada rating 5 bintang ( Logo merah kecil seperti pada gambar di bawah)

8# Jarak peti sejuk dengan dinding sejauh 10cm. Ini membolehkan peredaran udara yang lebih efisyen. Tips lain – jangan dedahkan peti sejuk secara langsung kepada cahaya matahari. Ini kerana keadaan sekeliling yang panas, memaksa peti menggunakan tenaga yang lebih banyak untuk mengekalkan suhu sejuk.

9# Tutup PC, laptop atau monitor lcd jika tidak digunakan. Jangan sesekali biarkan ia berada dalam keadaan ‘standby’.

10 # Anda boleh gunakan timer untuk peralatan yang hanya diperlukan untuk masa-masa tertentu sahaja. Contoh – lampu spotlight di luar rumah. Ini juga cara jimat elektrik yang praktikal untuk kediaman mahupun bangunan komersial seperti premis kedai dsb.

11# Anda disaran untuk menggunakan lampu fluorescent T5 sebagai langkah penjimatan elektrik. Lampu T5 ini sangat efisyen dalam memberikan pencahayaan yang terang & jimat tenaga.

12# Cara jimat elektrik guna aircond – Suhu penghawa dingin yang paling efisyen ialah antara 23-25 darjah celcius untuk kesejukan optimun. Jika kurang dari itu, lebih banyak tenaga yang diperlukan untuk menyejukkan bilik anda. Cuba laraskan dalam julat tersebut untuk lebih penjimatan.

 13# Cara susunan barang dalam peti sejuk juga mempengaruhi penggunaan tenaga elektrik. Cuba disiplinkan diri untuk susun barang dalam peti sejuk supaya lebih kemas & tersusun. Tips jimat elektrik ini untuk memastikan udara sejuk di dalam peti sejuk beredar dengan lebih efisyen & menjimatkan elektrik.

14# Tips jimat elektrik guna mesin basuh – Gunakan mod ‘cold wash’ semasa mencuci pakaian menggunakan mesin basuh. Ini untuk mengelakkan mesin basuh anda menggunakan lebih tenaga untuk memanaskan air.

 

 

The post Nak Jimatkan Bil Elektrik? Ini 14 Tips Jimat Elektrik Dari TNB appeared first on Hias.my.

 

Sumber: Hias.my