Kita bersekolah berbaju putih dan berkain biru, lain pula pakaian sekolah di 5 negara ini

Sesetengah pendapat menyatakan bahawa pakaian seragam membantu anak-anak lebih berdisiplin manakala ada juga yang berpendapat bahawa pakaian seragam dapat membunuh keperibadian seseorang dan tidak memberi kesan kepada proses pendidikan sama sekali. Berikut merupakan pakaian sekolah yang seragam di negara yang berbeza:-

1. Jepun
Seragam pakaian sekolah untuk kanak-kanak perempuan dipanggil “seifuku” terkenal di seluruh dunia kerana kartun anime dan buku komik manga. Ia terdiri daripada blaus dan skirt berlipat yang lebih panjang dari gadis peringkat menengah.

2. Australia
Sistem pendidikan Australia menyerupai sistem pendidikan British. Seragam sekolah mereka menggunakan warna yang terang. Terdapat juga sekolah yang membenarkan muridnya memakai topi kerana cuaca yang panas.

3. Indonesia
Di Indonesia, warna seragam sekolah berbeza bergantung pada peringkat pendidikan. Bahagian atasnya selalu putih, tetapi bahagian bawahnya boleh berwarna merah, biru tua, atau kelabu.

4. China
Pelajar Cina mempunyai beberapa set pakaian seragam: untuk cuti dan hari biasa, untuk musim panas dan musim sejuk. Pakaian seragam setiap hari untuk kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak lelaki hampir sama dan mereka kelihatan seperti pakaian sukan.

5. Ghana
Semua kanak-kanak di negara ini perlu memakai pakaian seragam, tetapi Ghana, seperti kebanyakan negara Afrika, mempunyai pendapatan yang sangat rendah dan tahap kemiskinan yang tinggi di kalangan penduduknya. Oleh itu, pada tahun 2010, kerajaan menyebarkan pakaian seragam secara percuma di seluruh bandar.

 

Sumber: Nakbebel