Apa keistimewaan negeri Kedah yang anda perlu tahu, 5 lokasi makanan yang anda mesti singgah

Kedah Darul Aman dianggap sebagai “mangkuk beras” Malaysia kerana kira-kira separuh daripada jumlah pengeluaran beras Malaysia dihasilkan di sini. Jadi, banyak makanan tradisional dari negeri ini dihasilkan dari beras seperti nasi ulam, pulut sambal, pulut inti, tapai pulut, laksa kedah dan banyak lagi!

 

 1. Nasi Lemak Royale  Walaupun ia dipanggil “nasi lemak” yang merupakan hidangan beras wangi yang dimasak dalam santan dan daun pandan, hidangannya sebenarnya “nasi kandar” yang mempunyai nasi kuning berwarna. “Fat” yang secara harfiah bermaksud ‘lemak’, menunjukkan bahawa nasi itu nikmat dan akan membuat anda ketagih setelah anda merasainya.

 

 Dengan pelbagai hidangan sampingan untuk dipilih; ayam goreng, kari kambing, telur itik asin dan juga udang atau sotong yang dimasak dengan sos sambal, setiap hidangan tunggal di tempat ini sangat lazat, dan mereka lebih lazat apabila dihidangkan dengan nasi kuning aromatik.

 

 2. Restoran Pokok Pisang  

 

Juga dikenali sebagai Restoran Selera Pokok Pisang, tempat ini menyajikan hidangan kampong asli dan tradisional dan secara literal terletak di sebelah sawah padi. Angin hangat yang mengalir di restoran ini memberikan suasana alam semulajadi dan rasa, menjadikannya tempat yang sempurna untuk berehat sambil menikmati kehijauan di sekitarnya.

 

 Tempat ini menyajikan pelbagai hidangan tradisional Melayu seperti ikan panggang baru, pelbagai ulam (salad tradisional Malaysia yang lazim dimakan dengan ikan teri, cincalok atau sambal), sambal belacan, lempeng dan banyak lagi!

 

 3. Usop Mee Udang Laut Pulau Sayak  

 

Satu lagi tempat makanan laut yang hebat yang boleh anda nikmati dengan laut di Kedah adalah tidak lain tidak bukan di Pulau Sayak, yang terletak di Kuala Kedah. Restoran di-laut ini terkenal dengan mee udang yang lazat, dan juga beberapa hidangan udang yang lain.

 

 Hidangan mi disajikan dalam sup manis yang terdiri daripada campuran kari dan tom yam yang unik, ditambah dengan tiga udang humongus, kubis Cina, separuh telur rebus, dan taburan bawang goreng.

 

 Selain daripada udang, hidangan udang yang terkenal di restoran ini adalah udang tom yam, udang goreng udang, mi goreng udang (mi, bihun dan koay teow), dan udang goreng!

 

 4. Naim Gulai Sembilang

 

 

 

 

Naim Gulai Sembilang, terkenal dengan “ikan sembilang”

 

 Hidangan popular di restoran adalah hidangan ikan kari yang dihidangkan segar dalam hotpot. Walaupun tempat ini terkenal dengan “ikan sembilang”, terdapat juga jenis ikan lain yang dapat dijumpai di sini seperti ikan temenong, ikan pari dan banyak lagi.

 

 5. Iman Char Kuey Teow  

 

Iman Char Kuey Teow  digelar sebagai char koay teow yang paling lazat di Alor Setar, dan dikatakan sebagai tempat yang mesti dilawati di Kedah.

 

 Hidangannya agak mudah. Ia hanya goreng koay teow dengan kerang, chives dan beansprouts dengan telur goreng. Tetapi kesederhanaan hidangan adalah yang menjadikannya begitu lazat kerana setiap bahan-bahan segar meningkatkan rasa semulajadi.

 

 

Sumber: Nakbebel